headerlogogrootbejpg

TSH-Receptor as ziekte van Graves schildklier

TSH-Receptor as ziekte van Graves schildklier
TSH-Receptor as ziekte van Graves schildklier
57.00
InStock
Aantal

TSH receptor antistoffen: Hierbij wordt TSH-R a.s. (ook wel ThyrStimIg, TSI Thyreoid stim. IgG (TSI) ,TSH-recept. al.) getest.

De test bepaalt de aanwezigheid van en TSH-receptorantistoffen tegen schildkliercellen. Veel schildklierziekten worden veroorzaakt door autoantistoffen. Deze ontstaan wanneer het immuunsysteem per ongeluk (bestanddelen van) schildkliercellen als 'vreemd' (niet lichaamseigen) beschouwt en antistoffen aanmaakt om deze cellen te kunnen vernietigen. Het zijn zogeheten autoantistoffen omdat het immuunsysteem in actie komt tegen eigen schildkliercellen. Ze kunnen allerlei schildklierafwijkingen veroorzaken, zoals schildklierontstekingen (thyroïditis), beschadiging van schildklierweefsel en/of verstoring van de schildklierfunctie.

TSH-receptorantistoffen kunnen zowel een stimulerende als een remmende werking hebben op de schildklier, maar de stimulerende werking komt verreweg het meeste voor.

Bij een te snel werkende schildklier en de aanwezigheid van en TSH-receptorantistoffen, binden deze antistoffen aan de schildklier en veroorzaken een te hoge hoeveelheid en FT4 in het bloed. Klachten die hierdoor ontstaan zijn bijvoorbeeld: hartkloppingen, kortademigheid bij inspanning, last van warmte, overmatig transpireren, nervositeit en gewichtsverlies.

Bij een te traag werkende schildklier worden er vaak anti-TPO en antistoffen gevonden en wordt er gesproken over de ziekte van Hashimoto.

Klachten bij een te traag werkende schildklier zijn:

  • vermoeidheid
  • kouwelijkheid
  • gewichtstoename
  • droge huid
  • haarverlies
  • verlaging van de stem en obstipatie

Tabel: Hormoon en auto-antistof karakteristieken bij diagnose schildklier auto-immuniteit *

Ziekte van Graves Ziekte van Hashimoto
TSH verlaagd TSH verhoogd
T4T3 verhoogd T4, T3,  verlaagd
TSH-receptor antistoffen
(veelal stimulerend)
80-100% TSH-receptor antistoffen
(veelal blokkerend)
6%
TPO auto-antistoffen 45-80% TPO auto-antistoffen (hoge titer) 95% 
Tg auto-antistoffen 12-30% Tg auto-antistoffen (hoge titer) 50-60% 

% binnen de patiëntenpopulatie 

 


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ookSchrijf een reactie