Revolutionair Gezond

Praktijk Revolutionair Gezond | gespecialiseerd in schildklierklachten

Je hoeft NIET te leren leven met schildklierklachten.

In de meeste gevallen kunnen klachten verminderd worden, zelfs als je medicatie al goed ingesteld is. Helaas is de diagnostiek in de meeste gevallen niet optimaal. De bloedwaarden die standaard gemeten worden bij schildklierklachten (TSH en fT4) zijn onvoldoende om een goede diagnose te kunnen stellen. Hierdoor krijgen schildklierpatiƫnten niet de best beschikbare zorg en lopen veel patiƫnten onnodig met (rest)klachten rond. Het is tijd om daar verandering in te brengen.

Een goede zorg voor schildklierpatiƫnten begint bij een goede diagnose. Voor een goede diagnose moet er zowel naar de symptomen als naar de bloedwaarden gekeken worden. Niet alleen naar de hoeveelheid schildklierhormoon, maar ook naar de antistoffen en de status van vitamines en mineralen.

Naast TSH en fT4 (vrij T4) is het ook essentieel om fT3 (vrij T3) te meten. Dit is namelijk het meest actieve schildklierhormoon. In de reguliere geneeskunde gaat men ervan uit dat de fT3 goed is als de TSH en fT4 goed zijn, maar dat is niet altijd het geval. T4 moet namelijk naar T3 omgezet worden, maar dit gebeurt niet altijd voldoende. Daarom is het belangrijk om ook fT3 te laten meten, zeker als je (rest)klachten hebt terwijl je TSH en fT4 goed zijn. T4 kan ook in reverse T3 (rT3) worden omgezet, waardoor het ten koste van T3 gaat. Een stijging van rT3 komt o.a. voor bij:

  • levercirrose [1]
  • chronische nierfalen [1]
  • acute febriele ziekte [1]
  • eiwit-calorische ondervoeding [1]
  • uithongering (