headerlogogrootbejpg

Vitamine B6 tekort?

Vitamine B6 tekort?
39.00
InStock
Aantal
Bij deze test wordt actief B6 Pyridoxal-5-Phosphat (5P5) gemeten. Vitamine B6 is een lid van de familie van B-vitaminen en heet ook wel pyridoxal. Het is een co-factor (hulpstof) van talloze enzymen. Zonder vitamine B6 verlopen allerlei lichaamsprocessen trager.
Bij volwassenen zijn verschillende symptomen waargenomen, zoals ontstekingen van de tong en de huid, depressie, verwardheid, vermoeidheid en aandoeningen van het zenuwstelsel.

Vitamine B-6 tekort (pyridoxine-tekort)

Vitamine B6 speelt o.a. een belangrijke rol in de stofwisseling van aminozuren en vetzuren, de opslag van glucose in de vorm van glycogeen (glycogenese), de vorming van rode bloedkleurstof (haem) en de functie van het zenuwstelsel en het afweersysteem (immuunsysteem). 
Vitamine B6 (pyridoxine) komt o.a. voor in ruwe granen, tarwekiemen, gist, sojabonen, zilvervlies van rijst, vlees en leverproducten.  

Mogelijke en verschijnselen
 
Schilferende huidaandoeningen, vooral rond ogen, neus en mond en achter de oren, mondslijmvlies-ontsteking (stomatitis), pijnlijke rode lippen (cheilosis) tongontsteking (glossitis), nervositeit, depressie, aandoeningen van het zenuwstelsel met o.a. gevoels- en gezichtsstoornissen en bloedarmoede (anemie). 

Mogelijke oorzaken 

Langdurig tekort aan vitamine B6 in de voeding (bijv. eten van witte rijst in plaats van bruine) en alcoholisme. Bij pilgebruik, zwangerschap, borstvoeding, ouderdom, hartfalen en bestraling is de behoefte aan vitamine B6 vaak groter. 
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie