headerlogogrootbejpg
U bent niet ingelogd, log eerst in om artikelen op uw verlanglijst te kunnen plaatsen.
Klik hier om in te loggen >>

Selenium te kort? ACTIE

Selenium te kort?
35.00
InStock
Aantal
Meting van Selenium in bloed.

Seleen of selenium is een spoorelement dat ook als antioxidant functioneert. Seleen zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. 

Seleen maakt zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig. Seleen is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier en mogelijk beschermt seleen tegen het ontstaan van prostaatkanker. 

Seleen zit in veel voedingsmiddelen, zowel dierlijke (vis en vlees) als in plantaardige producten. Er zijn aanwijzingen dat jonge mannen en vrouwen, zwangere vrouwen en tienermeisjes mogelijk te weinig seleen binnenkrijgen. 

Seleen of selenium is een essentieel spoorelement met een verscheidenheid aan functies. Het element is onder andere betrokken bij de aanmaak van speciale eiwitten, de zogenaamde antioxidant-enzymen, die een rol spelen bij het voorkomen van celbeschadiging door vrije radicalen. Groenten zijn de meest voorkomende voedingsbronnen van selenium. 

Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.
Seleniumdeficiëntie alsook seleniumtoxiciteit is zeldzaam in Nederland.

Selenium (metallïde, essentieel spoorelement) is betrokken bij de detoxificatie van cel-schadelijke vrije radicalen (zoals catalase, lipideperoxiden, superoxide dismutase, glutathion-S-transferase).
De antioxiderende werking beschermt tegen atherosclerose, degeneratieve processen en het ontstaan van tumoren. Selenium werkt ook voor het immuunsysteem.

Seleen komt voor bij het smelten van erts in de elektrische, glas en keramische industrie. Vervuiling bronnen zijn ook: gassen, stof, water, voedsel, overmatig selenium medicatie (> 400 ug / dag)

Seleniumtekort

spier en myocarddegeneratie, aandoeningen van het immuunsysteem, verhoogde kans op tumoren, verhoogd risico op hartziekten, oxidatieve stress. Bij oxidatie worden voedingsstoffen verbrand door binding aan te gaan met zuurstof. Deze reactieve zuurstofverbindingen ontstaan tijdens het natuurlijke proces van de stofwisseling. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Oxidatieve stress kan ontstaan door o.a. overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, lichamelijke of psychische stress, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten of overgewicht.

Selenium vergiftiging kan onstaan bij meer dan  800 ug / dag met kenmerken als vermoeidheid, hoofdpijn, nervositeit, speekselvloed, diarree, knoflook geur in de adem, broze nagels, haaruitval, lever- en nierschade, acute ontsteking van het  slijmvlies van de ogen, ontsteking van het strottenhoofd en de stembanden, bronchitis.
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Bloedwaardentest  - Kan ik selenium in bloed ook laten testen via een
13-04-2018 12:09:03
Beste Wendy,
Wij testen selenium op de meest nauwkeurige wijze via een inductief gekoppeld plasma massaspectrometer of ICP-MS, een koppeling van een inductief gekoppeld plasma (ICP) met een massaspectrometer. Daardoor wordt de bepaling mogelijk gemaakt van metalen en sommige niet-metalen met een zeer grote gevoeligheid.
Deze test is alleen mogelijk met intraveneuze bloedafname (via een ader aan de binnenkant van de elleboog) die u via een van onze prikposten kunt laten verzorgen. Deze test kan niet met een vingerprik.
Wendy Mackenzie  - red blood cell selenium test
17-03-2018 0:54:54
Hallo

Id like to test my red blood cell selenium levels. Is that possible with a finger prick test?
apkdokter  - Hoe kan het dat laboratoriumwaardes afwijken tusse
17-01-2018 9:57:36
Beste Faye,

Je moet bij een test altijd kijken naar de referentiewaarden die het laboratorium die de betreffende test heeft uitgevoerd noemt.
Referentiewaarden tussen laboratoria kunnen afwijken per geslacht en leeftijd
De eenheid waarin gerapporteerd wordt kan verschillen
Per machine/manier van testen kunnen andere referentiewaarden gelden.
De referentiewaarden gelden voor een gezond iemand van een bep. geslacht en leeftijd.
De afkapwaarden worden vastgesteld en kunnen worden bijgesteld door voortschrijdend inzicht nav literatuur en medisch onderzoek.
Belangrijk is dat het om een gecertificeerd laboratorium gaat.
Faye  - Selenium
16-01-2018 21:31:12
Ik vind het vreemd dat de bloedwaardes op uw site anders zijn als dat ik van het labaratorium doorkrijg. Selenium moet tussen de 1,75 - 3,51 umol/L liggen.
Bij mij is gemeten 1.10. Nu twijfel ik wat juist is.
Bloedwaardentest  - referentiewaarden Selemium
13-02-2017 10:30:19
Bedankt voor uw vraag, wij hebben de referentiewaarde nu hierboven vermeld.
  - Selenium
11-02-2017 13:39:43
Welke bloedwaarde moet je eigenlijk hebben voor selenium?
Ortho Relax  - Selenium
02-12-2016 16:17:40
Waar kan je op selenium laten testen?
Wie neemt het bloed af?
Wat kost het?