headerlogogrootbejpg
U bent niet ingelogd, log eerst in om artikelen op uw verlanglijst te kunnen plaatsen.
Klik hier om in te loggen >>

Cortisol (Stress hormoon) bijnieren

Cortisol (Stress hormoon) bijnieren
29.00
InStock
Aantal
Cortisol is een hormoon uit de bijnieren. Het is nodig om stressvolle situaties het hoofd te bieden. Maar giert het stress-hormoon te lang door onze aderen, dan heeft dit vergeetachtigheid en depressiviteit tot gevolg.

Cortisol is betrokken bij het regelen van talloze processen die te maken met de alertheid van het lichaam. Te veel cortisol leidt onder andere tot hoge bloeddruk en een verhoogd bloedsuikerniveau. Een laag cortisol kan leiden tot een te lage bloeddruk en ernstige zwakheid.

De concentratie cortisol varieert normaal gesproken gedurende de dag van hoog in de ochtend tot laag in de late middag. Noteer voor uzelf het tijdstip waarop u het bloed laat afnemen, de uitslag geeft een referentiewaarden voor de ochtend en een waarde voor de middag.

Cortisol is een veelomvattend hormoon dat een dag- en nachtritme kent. In de ochtend is de concentratie hoger dan in de middag. In de volksmond wordt gesproken over nuchter zijn voor een cortisolbepaling. Dit is niet zo, voeding beïnvloed de cortisolconcentratie niet, echter het tijdstip is van groot belang in deze. Als het onderzoek vaker herhaald wordt, wordt de curve goed zichtbaar.

In de zwangerschap, bij orale conceptiva en bij oestrogeentherapie is de Cortisolconcentratie in serum verhoogd.

Omdat de waarde gedurende de dag varieert, gelieve het afnametijdstip op het labformulier te vermelden. Stress voor en tijdens bloedafname vermijden.

Voor de duidelijkheid van de referentiewaarden kunt u het beste voor 10 uur 's morgens uw bloed laten afnemen. Het lab hanteert deze uitslag, als uw tussen 6 en 10 uur 's morgens uw bloed hebt laten afnemen, deze tussen de 171 en 497 nmol/l moet liggen.


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook



Schrijf een reactie

Edith Glerum  - Advies
29-09-2019 14:59:42
Er is al 30 jaar geleden fibromyalgie gediagnostiseerd, maar het is meer. Volgens mij duidelijk ME. Waarbij ik PDS heb, al vanaf mijn 9de jaar. En ook Cara. Ben nu 69, dwz een vrouw uit 1950.
Er is een biopt genomen van de darm (welke ook weer?) en kreeg het advies glutenvrij te eten, omdat het een aanverwante vorm van coeliakie zou kunnen zijn vlgs orthomoleculair dietiste.
Moeheid en moedeloosheid. Stemmingsstoornissen. Een heel erg achteruitgaand korte termijns geheugen, alhoewel ik altijd wel een chaoot was, is dat nu wel erg.
Altijd maar therapieen volgen, maar niks helpt. SOLK, gedragstherapie. Ik ben zelf therapeut en gaf daarbij ook mindfullness.

Nu pas is het vermoeden, dat ik PTSS heb, waaruit die psycho somatische klachten ontstaan. MRI hielp niet.
Ik ben in behandeling bij het UCP, ouderen schematherapie gehad, maar de moeheid en ziek gevoelens blijven onveranderd. Ik ben zo moe, zo moe, zo moe. Al jaren heb ik daarbij last van onvoorspelbare koortsaanvallen als ik maar even wat fysieke inspanning doe. Dat schijnt bij geen van deze bovengenoemde kwalen te horen. De temperatuur gaat omlaag als ik weer een half uur lig. Ook heb ik soms ondertemperatuur. Bloedonderzoek wijst meestal niets uit. Maar onderzoekt mijn huisarts wel al die waarden die u beschrijft? Zij werkt in een antroposofische groeps praktijk in Groningen, maar zit ook een beetje met de handen in het haar door mij als eindeloos steeds weer 'zieke',in ieder geval klagende en wanhopige patient.
Ik wil opgenomen worden, maar niet op psychiatrie. Ik hoorde van de Eikenboom, maar ook van u. Wat adviseert u mij? Wordt uw onderzoek en behandeling ook door de ziektekosten verzekeraar? Is voor het bloedonderzoek ook nodig dat ik vanuit Groningen naar u toe kom? Of is het mogelijk dat u een advies formulier toestuurt dat ik met mijn arts bespreek?

Hopend opeen antwoord, groet ik u vriendelijk,

Edith Glerum 11-6-1950
tel.06 22231086