Allergie
Allergie is een overgevoeligheidsreactie op onschadelijke stoffen, zoals stuifmeel van bomen, grassen of onkruid, we spreken dan van hooikoorts. Maar men kan ook allergisch zijn voor huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijten en schimmels. Ook voedsel bevat allergenen. Ons immuunsysteem (afweersysteem) beschermt ons lichaam tegen aanvallen en het binnendringen van lichaamsvreemde stoffen, door het maken van onder andere antistoffen. Bij een allergie is het immuunsysteem ontregeld en maakt het antistoffen (IgE) die averechtse reacties veroorzaken. In het geval van voedselallergie treed de reactie snel op, vaak binnen enkele minuten tot 2 uur. Er bestaat ook een verlate reactie. Deze kan tot 48 uur na het eten van het voedingsmiddel optreden. De boosdoener is dan lastig te achterhalen. Daarnaast is er ook een niet-allergische vorm van voedselovergevoeligheid. Voorbeelden zijn lactose intolerantie en sulfietovergevoeligheid.