headerlogogrootbejpg

IgE totaal

IgE totaal
25.00
InStock
Aantal

Deze test meet de hoeveelheid immunoglobuline E (IgE) in bloed

IgE staat voor immunoglobuline van klasse E. Deze antistoffen zijn betrokken bij de afweer tegen parasieten en bij allergische reacties. Een verhoogd IgE wordt dan ook gezien bij een allergische reactie of bij een infectie met parasieten.

Immunoglobulinen, ofwel antistoffen, zijn eiwitten die door de afweercellen worden geproduceerd om lichaamsvreemde stoffen op te ruimen en om infecties te bestrijden (virussen, bacteriën of parasieten). Er bestaan vijf verschillende typen immunoglobulinen: IgG, IgM, IgA, IgD en IgE. IgE helpt onder andere bij het bestrijden van parasieten zoals wormen. Soms schiet de verdediging van het lichaam door en wordt er niet alleen IgE gemaakt tegen indringers, maar ook tegen ongevaarlijke stoffen, ook wel allergenen genaamd, bijvoorbeeld graspollen of kattenhuidschilfers. Iemand kan een allergie ontwikkelen voor zo'n allergeen. Er zijn twee verschillende IgE-bepalingen: de totale hoeveelheid IgE in het bloed en de hoeveelheid IgE tegen een specifiek allergeen, bijvoorbeeld IgE tegen graspollen. 

De referentiewaarden voor IgE zijn leeftijdsgebonden bij volwassenen is het gehalte IgE hoger dan bij kinderen. Verder zijn de referentiewaarden afhankelijk van de gebruikte meetmethode. Een normale uitslag betekent dat het onwaarschijnlijk is dat er sprake is van een allergie veroorzaakt door IgE. Soms kan echter bij iemand een normale hoeveelheid IgE worden gemeten, maar zijn er wel allergische klachten verder onderzoek is dan meestal noodzakelijk.

Als de hoeveelheid IgE is verhoogd kan dat passen bij de klachten van allergie, maar het komt ook voor dat de klachten (helemaal) niet passen bij de verhoogde IgE-uitslag. Daarom kan de diagnose 'allergie' alleen worden gesteld op basis van klachten, eventueel aangevuld met de IgE uitslag(en). Een sterk verhoogde uitslag kan passen bij het hyper-IgE syndroom en (jobsyndroom) of een IgE producerend multiple myeloom (tumor ziekte van Kahler). In beide gevallen moet een allergie eerst worden uitgesloten.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

M.J.Bardolf  - IgE te laag
08-05-2019 9:10:28
Geachte mevrouw, meneer,

Wat betekent het als de IgE juist veel te laag is, dan de normaalwaarden?

Bedankt voor uw reactie,

met vriendelijke groet,
M.J. Bardolf.
N.J.  - IgE en Lyme
04-06-2018 21:38:03
Bij mij is een zeer hoge IgE waarde geconstateerd. Ruim 8000. Er is nooit iets mee gedaan. Na de test is astma geconstateerd. Ook toen is er niets gedaan. Nu vraag ik me af of er een correlatie is tussen een hoog IgE en de ziekte van Lyme. Ik heb in mijn tienerjaren een drieweekse tocht door Schotland gemaakt en had toen dagelijks zo'n 7 tekenbeten.
Bloedwaardentest  - bloedafname bij babys
08-09-2014 8:48:44
Met zon klein kindje kunt u zich het beste tot uw huisarts wenden. Hij kan u doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het afnemen van bloed bij zon kleine kinderen, mocht dit nodig zijn.

Veel succes en beterschap
maria fe palaciis  - vanaf welke leeftijd
06-09-2014 14:18:11
Hallo
Mijn baby is nu bijna 3 maanden en ze is waarschijnlijk koemelk allergische.
We zijn aan het proberen verschillende melken maar ik wio graag weten , welke testen moeten we maken om zeker te zijn dat mijn dochter allergische en aan welke product van de melkis of niet.
Mvg
MARIA FE PALACIOS