Hierbij worden Toxoplasmose IgG en Toxoplasmose IgM in uw bloed gemeten om te zien of deze parasiet, gevaarlijk kan zijn voor uw baby, in uw lichaam hebt.
Klachten als koorts, uitslag, een gevoel van lusteloosheid, of een constant moe gevoel? Let op bij zwangerschap.
Toxoplasmose is een infectie die ontstaat door een parasiet. Deze parasiet is met het blote oog niet te zien. Echt ziek wordt u niet van toxoplasmose. U kunt wel klachten krijgen als koorts, een gevoel van lusteloosheid en opgezette klieren. Wanneer u eenmaal toxoplasmose hebt gehad, dan kunt u het niet meer krijgen. Het lichaam heeft dan antistoffen gevormd tegen de parasiet. Veel mensen hebben toxoplasmose al eens meegemaakt, zonder dat ze dit zelf hebben gemerkt. Toch blijkt dat ongeveer 45 procent van de zwangere vrouwen geen antistoffen heeft tegen toxoplasmose.
De gevolgen voor de ongeboren baby
Wanneer de moeder vlak voor óf tijdens de zwangerschap toxoplasmose heeft, kan de baby de infectie ook krijgen via de placenta. In tegenstelling tot de zwangere vrouw, loopt de baby wel degelijk gevaar. De baby kan ernstige afwijkingen krijgen, bijvoorbeeld aan het zenuwstelsel (waterhoofd) en aan de ogen (het kan blind worden). Vaak komen de problemen pas later tot uiting. Mocht een zwangere vrouw een ernstige toxoplasmose-infectie hebben, dan kunnen medicijnen helpen. Het is wel belangrijk dat de infectie zo snel mogelijk wordt ontdekt.
Hoe krijg je toxoplasmose
Het is vrij bekend dat de kat de gastheer is van deze parasiet. Via de uitwerpselen verspreidt de parasiet zich. Dit gebeurt in het bijzonder door jonge katten. De mens raakt besmet via de mond. Dus als u handschoenen aan doet als u de kattenbak verschoont of goed uw handen wast, geeft u de parasiet geen gelegenheid om in uw lichaam te komen. Toxoplasmose kan u ook oplopen door het eten van besmet koeien- schapen- of varkensvlees, dat niet goed is doorgebakken. U krijgt geen toxoplasmose door katten of vee aan te raken.
Wat te doen om toxoplasmose te voorkomen
Het is beter het zekere voor het onzekere te nemen en er als aanstaande moeder voor te zorgen dat u niet in aanraking komt met de uitwerpselen van een kat. Handschoenen gebruiken is een optie, maar het is nog beter om iemand anders de kattenbak te laten verschonen, zolang u zwanger bent. Wanneer de kattenbak dagelijks wordt schoongemaakt, voorkomt u dat de parasiet zich vermenigvuldigt. Katten doen vaak hun behoeften in de tuin, daarom is het van belang dat u handschoenen aantrekt wanneer u in de tuin gaat werken. Wees voorzichtig met ongewassen groente en eet geen rauw vlees (in rauw vlees kan de toxoplasmose-parasiet voorkomen). Het vlees moet door en door gaar zijn voor het gegeten kan worden. Broodbeleg, bijvoorbeeld tartaar, filet American, rauwe rosbief of ossenworst moet je ook laten staan, tot na de bevalling. Verder is het belangrijk dat u let op goede hygiëne in de keuken.
De incubatietijd bedraagt ongeveer 2-4 weken, dit is de tijd tussen de besmetting en het optreden van de symptomen. De periode waarin de IgM toxoplasmose antistoffen aangetoond kunnen worden, ligt ongeveer tussen de 7 en 21 dagen.
Je kunt de test dus 7 dagen na de vermoedelijke besmetting uitvoeren. Let wel, de test moet nog per post opgestuurd worden en Ujekunt alleen van maandag tot donderdag bloed laten afnemen. Dus als u hem wilt doen, zorg dan dat u de test tijdig in huis hebt, als u hem via ons zou willen uitvoeren. Als u wilt weten of u immuun bent, kijkt u naar de IgG antistoffen.
voor meer informatie zie: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Toxoplasmose/Toxoplasmose_en_zwangerschap
Terug naar overzicht
Schrijf een reactie
IgG in serum geeft antwoord op de vraag of iemand eerder toxoplasmose heeft doorgemaakt. Een positieve test wijst op een doorgemaakte infectie. Bij mogelijk expositie worden IgG en IgM antistoffen bepaald. Een positieve IgM kan wijzen op een recente infectie. De bepaling is echter zo gevoelig dat deze maanden na de infectie nog positief kan zijn. Bovendien kunnen met name in de zwangerschap aspecifieke IgM-reacties gemeten worden. Vaak is het nodig een tweede serum te onderzoeken. Als IgG en IgM in het eerste serum negatief zijn en later positief, spreekt men van seroconversie. Dit is het bewijs dat een doorgemaakte infectie in de periode die ligt tussen de twee tijdstippen van bloedafname.