headerlogogrootbejpg

SHBG (sex hormoon)

SHBG (sex hormoon)
35.00
InStock
Aantal

Sex hormoon bindend globulin (SHBG)
Om de hoeveelheid vrij (biologisch beschikbaar) testosteron te bepalen.

Deze test wordt met name gebruikt voor aantonen van overmatige activiteit van mannelijk geslachtshormoon, of bij vrouwen (bij cyclusstoornissen en/of overmatige haargroei) waar de totaal testosteron bepaling niet altijd een afspiegeling is van het bioactieve (vrije) testosteron.

Verhoogd

Bij een verhoogde hoeveelheid SHBG is er waarschijnlijk minder testosteron vrij beschikbaar dan verwacht op basis van de totaal testosterontest

Verlaagd

Bij een verlaagde hoeveelheid SHBG is er meer waarschijnlijk meer testosteron vrij beschikbaar dan verwacht op basis van de totaal testosterontest.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

apkdokter  - wat is de verklaring voor mijn te hoge SHBG waarde
09-03-2018 14:51:15
Beste Bennie,
Bij een verhoogde hoeveelheid SHBG is er waarschijnlijk minder testosteron vrij beschikbaar dan verwacht op basis van de totaal testosteron. Dit komt bijvoorbeeld voor na kuren. Als je testosteron hebt toevoegt om spieren te versterken kan het zijn dat, je lichaam "lui" is geworden door de toediening van buitenaf en niet meer voldoende aanmaakt.
SHBG stijgt sowieso naarmate je ouder wordt
SHBG stijgt bij mannen bij o.a. hypogonadisme (een te lage spiegel van geslachtshormonen), gynaecomastie (ontwikkeling van borsten bij mannen), levercirrose, een te snel werkende schildklier of het gebruik van anti-epileptica.
Je kunt ook altijd een consult bij ons bestellen van een deskundige op dit gebied.
Bennie  - SHBG verhoogt
09-03-2018 9:30:04
Hallo,

Wanneer het SHBG verhoogt is ,(110 nmol/l) Normaalwaarde 18-54 nmol/l
waar kan ik een verklaring vinden?
Suanita  - Onzekerheid over de bloedwaardentest
29-09-2016 14:39:03
Beste,

Ik mijn bloedwaardentest is er gebleken dat SHBG verlaagd is. Kunt u aangeven wanneer dit optreedt? Ik heb tijdje terug (ongeveer maand geleden vooraf het afnemen van bloedwaardentest) een Morning after pil ingenomen. Heeft dit effect op SHBG?

Vriendelijk bedankt voor uw reactie.

M.v.g. Suanita