headerlogogrootbejpg

LDH Melkzuurdehydrogenase spierbeschadiging? (LD)

LDH Melkzuurdehydrogenase spierbeschadiging? (LD)
15.00
InStock
Aantal
Overtraind? Lactaatdehydrogenase, LDH, Melkzuurdehydrogenase.

Deze test meet de hoeveelheid lactaat dehydrogenase (LDH) in het bloed. LDH is een enzym dat in de meeste weefsels in het lichaam voorkomt en nodig is voor de omzetting van lactaat. Het is vooral aanwezig in de weefselcellen en normaal is de hoeveelheid in het bloed laag. Bij beschadiging van een weefsel of orgaan komt LDH vanuit de weefselcellen in het bloed terecht en kan er een verhoogd LDH gemeten worden. LDH kan daarom gebruikt worden om te onderzoeken of weefsel en de cellen van het weefsel beschadigd zijn. Ook na een inwendige bloeding kan het LDH verhoogd zijn.

LDH kent een aantal zogeheten iso-enzymen, dat zijn enzymen met dezelfde functie (afbraak van lactaat), die per soort weefsel een beetje van elkaar verschillen. Hierdoor kan bepaling van iso-enzymen in bijzondere gevallen een aanwijzing geven over het soort weefsel dat is beschadigd. Over het algemeen zijn er echter andere onderzoeken, die sneller en gevoeliger informatie geven over de aangedane weefsels of organen.

De belangrijkste toepassing van de meting van LDH is om te onderzoeken of er sprake is van (acute of langdurige) weefselschade of het uiteenvallen van rode bloedcellen. Ook kan de ernst van de schade vastgesteld worden. Daarnaast wordt de test gebruikt om verval en herstel van weefsel te volgen.

Een LDH-bepaling kan ook informatie geven over de schade aan het hartweefsel. Echter, andere stoffen die bij een hartinfarct in het bloed terecht komen (zoals troponine en en CK) zijn na een infarct sneller in het bloed meetbaar dan LDH.

Een verhoogd LDH betekent dat er cellen van weefsel kapot zijn gegaan. Wanneer er schade aan weefsel is ontstaan zal na enige tijd het LDH in bloed te meten zijn. Verhoogde waarden worden gevonden bij alle ziekten waarbij een weefsel of orgaan beschadigd is. Ook wanneer rode bloedcellen kapot gaan zal het LDH verhoogd zijn.
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Dejongh Marc  - Bloedonderzoek
01-06-2023 0:03:13
Beste,

Ik heb veel bloedverlies gehad en is blijkbaar te wijten aan inwendige aambeien.
Heb laatst een ijzer transfusie gehad en mijn ijzerwaarde zijn goed na weer een bloedonderzoek gisteren.
Ondanks alles heb ik geen kracht,futloos en slaap waar ik sta....!!!
Zie nu dat mijn LDH waarden te hoog zijn "270"
Mijn arts heeft daar niets over laten weten...Moet ik mij zorgen maken?

Mvg.

Marc
Ann Palinckx  - LDH waarde
06-03-2023 19:57:45
Ik heb een LDH waarde van 401. Ik ben hartpatiënt en heb ook een herseninfarct gehad en ben ook reuma patiënt. Mijn huisarts heeft me niet gezegd van deze uitslag. Moet ik me dan geen zorgen maken?
Williana  - Ldh
29-07-2019 10:05:17
Mijn ldh waardes zijn verhoogt tot 257 U/L
Moet ik mij zorgen maken, ik ben reumapatiënt
apkdokter  - Waarom is mijn LDH in een jaar zo verhoogd?
04-05-2018 9:40:01
Ben je extreem aan het sporten An? Dit kan je verhoogde LDH waarde verklaren.
Verhoogde LDH-waarden in het bloed kunnen ontstaan door aandoeningen van gal, lever of spieren en afbraak van rode bloedcellen. Ook bijwerkingen van geneesmiddelen kunnen een verhoogde LDH waarde veroorzaken.
Ook hemolyse kan verhoogde waarde veroorzaken bij deze test.
Als je de test bij ons hebt gedaan kun je terecht voor persoonlijke uitleg en toelichting. Bel of mail gerust.
An  -
03-05-2018 21:15:36
Wat betekent Ldh op een jaar van 170 naar 688?
Karin   - Ldh waarde
23-03-2018 0:06:23
Beste
Mijn zoontje van 5jaar en maanden heeft een waarde van 314 in zijn bloed,dokter zegt dat dat geen probleem is,zijn andere resultaten zijn goed!
Ik maak mij zorgen omdat hij soms koorts maakt en klaagt over pijn in 1 been,struikelt paar keer, uit het niets! Mijn zoontje is geboren op 28 weken en woog 720 gram,nu is hij 107cm en 14kg, bedankt alvast.
Mvg Karin
bloedwaardentest  - vraag over LDH test gedaan bij een andere leveranc
06-07-2016 8:20:28
Beste Anja,

Wij kunnen geen conclusie trekken uit een test die elders gedaan is, omdat wij de referentiewaarde van dat lab niet kenne. Je kunt je uitslagen van je bloedwaarden wel met een arts van Bloedwaardentest bespreken, ook al heb je deze onderzoeken niet bij ons gedaan. Ga hiervoor naar de rubriek Extra Service, en kies voor Advies door internist. Veel sterkte.
Anja  - Ldh in leverfuncties verhoogd
06-07-2016 7:54:16
Op 22 juni 2016is er bloed af genomen omdat ik zo moe ben. De bezinking was goed en alle andere dingen ook behalve de ALAT, die was iets verhoogd. En ik heb vitamine D te kort. Vanwege de ALAT is er opnieuw een bloedonderzoek gedaan op 29 juni en zijn de leverwaardes onder de loep genomen.de ALAT was toen weer normaal maar de LDH bleek een waarde van 308 te hebben. Ik drink geen alcohol en heb dat in het verleden zeer weinig gedaan.
Omdat de bezinking goed was, heb ik dus geen ontsteking. Hepatitis is een ontsteking dus ga ik ervan uit dat ik dat niet heb. Ik ben ingeënt tegen hepatitis B omdat ik administratief werk doe in de verslavingszorg en face 2 face in contact kom met een wat zwakkere doelgroep. Ik gebruik medicatie, een bètablokker tegen hoge bloeddruk en migrainepreventie en paracetamol met of zonder cofeïne tegen hoofdpijn. In het verleden heb ik wel andere medicatie gebruikt zoals diclofenac, ibuprofen, en van april 2011 tot december 2015 een hormoonpreparaat tegen Overgangsklachten. Langer geleden heb ik jarenlang oxazepam gebruikt.

Als ik alles goed interpreteer, kan ik geen medicatie hepatitis hebben (gerelateerd aan de verhoogde ldh) omdat mijn bezinking geen sporen van een ontsteking laat zien. Blijft er dus nog drie dingen over: iets met galstenen en/of doorgang, kanker of wederom een flucturatie in de waarden. De huisarts wil over een week pas weer bloed prikken om de waarden opnieuw te te laten bepalen. Er zit dan niet één week maar twee weken tussen de het tweede en derde onderzoek. Ondertussen maak ik me dus wel ernstig zorgen en vraag me af of twee weken niet te lang is. Ik ben 57 jaar, kamp met overgwicht en heb een bmi van 30,5 maar die is wel 31 geweest. Ik probeer wat gewicht te verliezen door middel van gezonder te eten (bijna geen suikers meer) aangevuld met papjes van het eiwitrijke dieet van Cambridge. Ik sport niet omdat ik een tennisarm heb en iets in mijn onderrug waardoor er pijn uitstraalt naar mijn been bij veel en overmatig bewegen. Ik loop wel veel op mijn werk, een paar dagen per week. Op andere dagen moet ik echter wel veel zitten. Omdat ik zo moe ben, zit ik thuis ook veel. Er is bovendien geen geld om naar de sportschool te gaan. Het Cambridge dieet is niet zo duur, dat geld was ik anders kwijt aan veel voedsel. Omdat ik ook nog eens last heb van een snel dalende suikerspiegel en dat is minder wanneer ik dieet volg.

Mijn vraag is: hoe verontrustend is die LDH waarde van 308.