In dit onderzoek:
- Ijzer
- Ferritine
- Transferrine TIBC ijzerstapeling
- Transferrine saturatie (berekend via transferrine en ijzer)
Symptomen voor chronische ijzerstapeling (hemochromatose) zijn meestal vaag: chronische vermoeidheid, gewrichtsklachten, diabetes, buikklachten, impotentie, hart- en vaatziekten, verhoogde leverenzymenconcentraties en huidpigmentatie. Omdat de verschijnselen weinig specifiek zijn (zij passen ook bij andere ziekten) wordt vaak een onvolledige diagnose gesteld (bijvoorbeeld artritis, suikerziekte of hartklachten). Onvolledig omdat een arts soms niet of onvoldoende let op de achterliggende oorzaak van de klachten. Er wordt in die gevallen wel een diagnose gesteld van reuma, diabetes of hartziekte, maar de oorzaak (hemochromatose) wordt niet gevonden. In deze gevallen zullen de klachten, ondanks de behandeling, steeds erger worden. De ijzerstapeling (de veroorzaker van de klachten) gaat immers door.
Het is daarom van het grootste belang om bij vage klachten zo snel mogelijk te onderzoeken of er sprake is van hemochtromatose. Dit onderzoek vindt plaats door eenvoudig bloedonderzoek.
Transferrine is een transporteiwit in het bloed
Zoals de naam al aangeeft is transferrine een transporteiwit voor ijzer (ferrum in het Latijn) maar ook voor zink. Het transferrinegehalte in het bloed wordt bepaald bij een verdenking op een stoornis in het ijzermetabolisme. Een dergelijke stoornis zien we bijvoorbeeld bij de erfelijke ziekte ijzerstapelingsziekte (hemochromatose). Transferrine wordt geproduceerd in de lever en kan als maat worden genomen voor de totale ijzerhoeveelheid in het lichaam. Bij een ijzertekort in het lichaam stijgt de transferrineconcentratie. Bij ziektes ziet men juist vaak een laag transferrine. Dat komt omdat de lever dan minder transferrine aanmaakt, daarmee daalt ook de hoeveelheid ijzer in het lichaam.
De transferrineconcentratie wordt ook beïnvloed door bloedarmoede en nierziekten. Bij patiënten die antibiotica gebruiken is de transferrine bepaling niet altijd betrouwbaar: er wordt dan een te lage waarde gevonden.
Erfelijke hemochromatose (hij-moe-Kroë-muh-TOE-sis) zorgt ervoor dat je lichaam te veel ijzer te absorberen uit het voedsel dat je eet. Het teveel aan ijzer wordt opgeslagen in je organen, vooral de lever, hart en alvleesklier. Het teveel aan ijzer kan vergiftigen deze organen, wat leidt tot levensbedreigende aandoeningen zoals kanker, hart-ritmestoornissen en cirrose.
Veel mensen erven de defecte genen die hemochromatose veroorzaken - het is de meest voorkomende erfelijke ziekte bij blanken. Maar slechts een minderheid van de mensen met de genen te ontwikkelen ernstige problemen. Hemochromatosis is waarschijnlijk ernstig in mannen.
Tekenen en symptomen van erfelijke hemochromatose verschijnen meestal op middelbare leeftijd. Ijzer kan worden gedaald tot een veilig niveau door het regelmatig verwijderen van bloed uit je lichaam.
Ijzerstapeling oorzaak van leverproblemen?
Licht verhoogde leverwaarden kunnen ook op ijzerstapeling wijzen, is ook een onbekend fenomeen want de huisarts vraagt dan meestal of je veel drinkt. Transferrine status geeft dan duidelijkheid.
Terug naar overzicht
Andere klanten kochten ook
Schrijf een reactie
Bij mij is in het bloedonderzoek een tamelijk constant hoog ferretine/ijzerstapeling niveau gemeten. De huisarts heb je niets aan als je duidelijkheid wilt, die moet je alles voorkauwen.
Mijn eerste vraag is of je vitaminepreparaten/supplementen mag gebruiken waar zink in zit of is dit dan juist goed?
Als tweede vraag; ik heb al twee jaar een hele rode kleur/blosjes op de wangen (vooral 's avonds) Ook hier heeft de huisarts geen antwoord op. Dat zie je ook vaak bij bijholteontstekingen, maar dat laatste heb ik niet, wel chronisch gehad elke maand tot ik al mijn amalgaamvullingen heb laten verwijderen (geloof het of niet - het was na 15 jaar in een keer voorbij). Ik heb het laatste jaar wel wat hartkloppingen (effect ijzerstapeling?) af en toe, maar mijn bloeddruk is perfect en ik leef redelijk gezond.
U kunt met deze bloedtest ijzerstapeling vaststellen. Het probleem is echter, dat als ijzer stapeling in het bloed zichtbaar is, de ziekte al onherstelbare schade heeft kunnen aanrichten. Met een DNA test bent u er op tijd bij. Zie hiervoor de rubriek DNA-onderzoek en houdt de blogs van DNA-Expert in de gaten.
Nu is mijn zorg, kunnen mijn kinderen deze erfelijke ziekte ook hebben. Mijn huisarts deed daar toen de ziekte bij mijn zwager bekend werd nogal luchtig over. Er is toen wel bloed geprikt bij mijn ex man, maar deze had het niet. Maar ik vraag mij af
kan hij wel drager zijn, zodat mijn kinderen het wel kunnen hebben. Kunnen zij zich hier op laten testen? Hoe heet de test zodat zij dit gericht kunnen vragen aan hun huisarts. Ik hoop op een snel antwoord.
Vriendelijke groet,
Wij leveren enkel de buisjes die op ons laboratorium geanalyseerd worden. Wij leveren geen kit om zelf deze bepaling te doen.
Wij kunnen u wel helpen met bijvoorbeeld een project op locatie, door onze verpleegster op locatie te sturen voor bloedafname. De analyse wordt dan in ons lab gedaan en de uitslagen gemaild.
Voor een project moeten wij een ferritine en een transferrine bepaling doen.
Daarvoor lijkt mij deze kit heel handig, maar ik heb nog een paar vragen.
Zou u kunnen zeggen hoe de kit werkt?
en of er nog andere dingen bij nodig zijn zoals een spectrofotometer of iets anders.
Dan zou ik kunnen kijken of we de juiste apperatuur in het lab hebben staan.
Met vriendelijke groet,
Thirza de Roode