HIV 1/2 infectie (anti-HIV 1+2 serum)
Deze officiële test meet de aanwezigheid van antistoffen tegen het en HIV-virus.
Het HIV-virus is de veroorzaker van het ziektebeeld AIDS.
Antistoffen zijn in het bloed meestal aantoonbaar vanaf 4-6 weken na besmetting, maar in enkele gevallen pas na 12 weken. De test uitslag kan eerder dan na 3 maanden positief zijn, maar een negatieve uitslag binnen een termijn van 3 maanden, na het risico-contact, sluit een HIV infectie niet uit. Voor een betrouwbare testuitslag is het daarom van belang dat u de test herhaalt na deze drie maanden als u eerder een negatieve uitslag kreeg.
Waarom de HIV test?
Nog niet zo heel lang geleden leidde een hiv-infectie in bijna alle gevallen tot aids dientengevolge tot de dood. Tegenwoordig kan een hiv-infectie langdurig worden onderdrukt met combinatietherapie waardoor u met HIV redelijk tot goed gezond kunt blijven. Van belang is er snel bij te zijn. Hoe eerder u weet of u met HIV bent besmet, hoe eerder u bijvoorbeeld kunt gaan bepalen hoe te gaan behandelen. Als u wordt behandeld voordat je ziek wordt, dan is het resultaat beter dan wanneer u pas gaat behandelen als u al ziek bent geworden. Als u er te laat bij bent kunt u aids krijgen. En ondanks de moderne behandelingsmethoden kan dat leiden tot een blijvend mindere gezondheid.
De HIV test is zeer betrouwbaar. De test meet of er door het lichaam gevormde antistoffen in het bloed zijn. Bij de één worden die al na 1 dag tegen het virus gevormd, bij de ander kan dat langer duren.
Er zijn twee varianten van het HIV-virus bekend. Het eerst ontdekte virus (HIV-1) is het meest agressief. In 1985 werd in het Westelijk deel van Afrika een variant op het HIV-1 ontdekt, HIV-2 genaamd. Het HIV-2 is minder agressief dan HIV-1, het beloop is goedaardiger en trager. Mensen die geïnfecteerd zijn met HIV-2 hebben gemiddeld een langere levensverwachting dan mensen die met HIV-1 geïnfecteerd zijn. Bij dit bloedonderzoek wordt getest op antistoffen tegen beide HIV-typen.
Een HIV infectie (die kan leiden tot AIDS) wordt aangetoond als het p24 HIV eiwit of antistoffen tegen HIV aanwezig zijn (de uitslag is dan positief). Soms zijn antistoffen pas na meer dan 3 maanden na de besmetting aantoonbaar.
Indien de uitslag positief is (besmetting) wordt er telefonisch contact met u opgenomen.
Achtergrondinformatie: Anti-HIV, HIV test, AIDS test
HIV is het virus dat AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) veroorzaakt. U kunt besmet raken door het HIV virus door onder andere onbeschermd seksueel contact met een besmet persoon en door het opnieuw gebruiken van besmette naalden bij drugsgebruik. De meeste HIV geïnfecteerde personen ontwikkelen op termijn AIDS. Er zijn verschillende varianten van HIV. De gebruikte HIV test detecteert de bekende varianten (HIV 1 en HIV 2). De HIV test detecteert de aanwezigheid van antilichamen die door het menselijk lichaam worden gevormd om de HIV-infectie te bestrijden. Ook detecteert de test de aanwezigheid van het p24 HIV-eiwit. Daarom wordt de test HIV duo genoemd (meet p24 antistoffen).
Na infectie met het HIV virus maakt het lichaam onder andere het p24 HIV eiwit aan. Na het op gang komen van het afweersysteem tegen HIV worden ook antilichamen tegen HIV aangemaakt. Het duurt dus enige tijd voordat een HIV infectie aan te tonen is met een p24/antilichamen test. Alhoewel bij de gebruikte test een infectie doorgaans al na enkele weken is aan te tonen, houdt men hiervoor meestal een veilige periode van 3 maanden na het risico-contact aan. Het is daarom mogelijk dat u gedurende deze periode een negatief testresultaat (de ziekte kan niet worden aangetoond) krijgt en dat u toch geïnfecteerd bent.
Belangrijk: de test uitslag kan eerder dan na 3 maanden positief zijn, maar een negatieve uitslag binnen een termijn van 3 maanden na het risico-contact sluit een HIV infectie niet uit. Voor een betrouwbare testuitslag is het daarom van groot belang dat u wacht met testen tot 3 maanden na het risico-contact, of dat u de test herhaalt na deze drie maanden als u eerder een negatieve uitslag kreeg.
Wanneer u een infectie van uzelf of uw seksuele partner(s) vermoedt, is het verstandig ook uzelf te laten testen. Wij raden u aan het moment van testen zodanig te kiezen, dat u bij een positieve uitslag voor steun en advies bij iemand aan kunt kloppen. Wees er op bedacht dat de uitslag van een HIV test van invloed kan zijn op af te sluiten verzekeringen voor bijvoorbeeld ziektekosten en levensverzekeringen. Verander zonodig uw levensstijl en gewoonten om de mogelijkheid uit te sluiten anderen te besmetten totdat u zeker bent dat u niet besmet bent.
Negatieve uitslag (de ziekte wordt niet aangetoond)
Een negatief resultaat na drie maanden na blootstelling, sluit de mogelijke besmetting met HIV niet helemaal uit. Heel soms duurt het langer voordat de ziekte met de p24/antistoffen duo test kan worden aangetoond. Voor bloeddonors houdt men daarom een periode van 12 maanden aan als er een mogelijk risico op besmetting heeft plaatsgevonden.
Positieve uitslag (de ziekte wordt wel aangetoond)
De sensitiviteit en specificiteit van de huidige testen zijn hoog (meer dan 99,8%), wat betekent dat de kans op een vals positieve- of vals negatieve uitslag klein is. Als de uitslag positief is, zal het laboratorium zonder extra kosten het resultaat herbevestigen door een andere methode, de Western Blot laboratorium test of andere geschikte test. U krijgt alleen een positieve uitslag als ook deze bevestigingstest positief is. In dat geval raden wij u aan om hulp te zoeken bij je huisarts, GGD, of een andere (onafhankelijke) arts.
Bij lichamelijke klachten en positieve testresultaten raden wij u aan direct contact op te nemen met uw huisarts, de GGD, of een andere (onafhankelijke) arts.
Voor algemene vragen over HIV/AIDS, kunt u contact opnemen met de onafhankelijke AIDS SOA Infolijn, 0900 - 204 204 0
openingstijden ma en di van 10.0 tot 18.00 uur, wo, do vrij van 14.00-18.00 uur.
U kunt uw vragen ook per e-mail stellen: sense@soaaids.nl of chatten op www.sense.info
of Stichting Korrelatie, vraag@korrelatie.nl, of 0900 - 1450 (15 cpm, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur.)
U kunt ook gratis chatten op www.korrelatie.nl
Terug naar overzicht
Schrijf een reactie
Tot ik een maand geleden werd geïnformeerd door 1 van de bedpartners dat ie chlamydia en herpes via mij heeft opgelopen en hij alleen 1 x sex met mij heeft gehad en verder njet Sindsheb ik last van mij vagina het begon met een brandend gevoel bij het plassen...
Ik ben direct mijn huisarts geweest en me laten testen de test bleek negatief te zijn.urine op kweek en bleek een blaasontsteking.
Kuur sloeg meteen aan maar de week erop ging het heel erg jeuken. Weer naar de huisarts geweest en die heeft me inwendig onderzocht en een uitstrijkje gemaakt hierop volgde een vaginale schimmel Candide tevens vroeg ik om nog een soa test vertrouwde het niet omdat de jongen in kwestie beweerde het van mij te hebben gehad en een uitstrijkje uit de keel. Beide waren weer negatief.
voor de vaginale schimmel medicatie gekregen canastin gekregen die ik moest inbrengen.
Nu na bijna 2 weken zijn de klachten niet geheel weg. De jeuk is wel volledig weg alleen het blijft wat branderig en ik blijf last houden van witte afscheiding. Tevens krijg ik ook last van een brandende huid over het gehele lichaam, tintelingen vingers opgezette klieren in de hals witte plekjes in de mond die niet pijnlijk zijn spierpijn hele lichaam maar met name in de benen slap gevoel futloos maagklachten vermoeidheid snacht wat transspirenen (hier heb ik al jaren last van) geen koorts of huiduitslag geen besmetting met het herpes virus (tot nu toe nog nooit een uitbraak gehad of koortslip blaasjes zweertjes of dergelijke)
Ik heb online een hiv test besteld en deze was negatief. (Zit geen 3 maanden tussen de sex en test)
Hoe groot is mijn kans om besmet te zijn met hiv omdat andere soa testen negatief waren.
Huisarts vind niet nodig om me hierop te laten testen omdat andere testen negatief bleken te zijn en ik niet binnen het doelgroep zit en ik in een stress volle periode zat/zit. Overlijden familielid , enorme angst op een dergelijke soa als hiv.
Hij denkt dat ik de klachten vooral aanwakker omdat ik er zo mee bezig ben en dit merendeels komt door de stress. En door de stress rook ik ook extreem veel en extreem veel is bijna 3 pakjes!
Tevens gebruik ik veel medicatie vanwege een chronische pericardtitus
Per dag :
Oxazeoam 40 Mg
Esomeprazok 180 Mg
Paracetamol 4000 Mg
Colchicine 1 Mg
Carbosolaat 1800 Mg
Ik ben echt ten einde raad en kan het niet laten rusten! Ik heb zo n angst om een enge ziekte te hebben opgelopen ! Had natuurlijk ook moeten nadenken voor de onbeschermde sex!!! Super stom!!!
Ik had vaginaal sex zonder binnen klaarkomen en wel in in mijn mond klaar gekomen en uit gespuugd.
Hoe betrouwbaar is de test?
Bedankt.