headerlogogrootbejpg

Hepatitis C infectie?

Hepatitis C infectie?
Hepatitis C infectie?
39.00
InStock
Aantal

Een test om een hepatitis C infectie vast te stellen
Hepatitis C al. en (anti-HCV)

Hepatitis C is een virale leverontsteking. Deze vorm van hepatitis is pas eind jaren tachtig ontdekt. Veel mensen zijn besmet met het hepatitis C virus zonder het te weten! Een hepatitis C infectie verloopt in het begin meestal symptoomloos. De infectie gaat in de meerderheid van de gevallen (70%) ongemerkt over in een chronische vorm. Circa 20-30% van de mensen met de chronische vorm ontwikkelt leverschade (littekenweefsel) en hiervan krijgt ongeveer 2-5% per jaar leverkanker. Sommige mensen krijgen pas 20 of 30 jaar na de besmetting klachten wanneer de lever al is aangetast. Naar schatting zijn in Nederland zo'n 15.000 tot 60.000 mensen besmet met het virus. Het virus is tamelijk goed behandelbaar, schade aan de lever echter niet, daarom is het van belang de besmetting tijdig te ontdekken en te behandelen. In dat geval raakt ongeveer 50-80% van de patiënten het virus blijvend kwijt.

Hepatitis C is minder besmettelijk dan hepatitis A en B. Voor besmetting is bloedcontact nodig.

Risicofactoren zijn onder andere:

  • Het toediening van bloed(-producten) pas eind 1991 was er een betrouwbare bloedtest beschikbaar en werd al het donorbloed in Nederland getest op hepatitis C
  • Gebruik van drugs via injecties
  • Door het delen van spuitattributen zoals watjes, naalden, water etc. kan het virus worden overgedragen
  • Bloedtransfusies, operaties, tatoeages/piercings, rituele en andere invasieve ingrepen waarbij onveilig donorbloed wordt gebruikt of niet steriel gewerkt wordt.


Hepatitis C-Antilichamen zijn ca. 2 maanden na de infectie aantoonbaar. Een hepatitis C-infectie kan echter in een eerder stadium d.m.v. een HCV-PCR-test (antigeentest) worden aangetoond. Geschikt materiaal hiervoor is EDTA-bloed.

 

Meldingsplicht.

Mocht uw uitslag postitief zijn, dan wordt deze zoektest automatisch doorgetest, mocht de uitslag hiervan ook postitief zijn dan geeft u door deze test te bestellen toestemming voor het melden van de infectie bij uw locale GGD.

Hepatitis C is sinds 1 april 1999 een meldingsplichtige ziekte groep B2. Tussen 1 oktober 2003 en 1 januari 2019 gold de meldingsplicht alleen voor een recent opgelopen HCV-infectie. Vanaf 1 januari 2019 is de meldingsplicht voor chronische HCV opnieuw ingevoerd vanwege de verbeterde behandelingsmogelijkheden.

Alle personen met een in Nederland aangetoonde HCV-infectie worden binnen 24 uur door de behandelende arts en het laboratorium gemeld aan de lokale GGD. De GGD meldt vervolgens anoniem conform de Wet publieke gezondheid binnen 1 week aan het RIVM en levert gegevens voor de landelijke surveillance van meldingsplichtige ziekten.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

apkdokter  - Hoe lang blijft Hepatitis C zichtbaar in het bloed
31-08-2017 11:13:27
Beste Sander,

Om te zien of het om een doorgemaakte of een actieve Hepatitis C infectie gaat, moet HCV PCR test worden uitgevoerd.
Sander  - Vraag over test Hep C
31-08-2017 10:08:01
Als ik Hepatitis C zou hebben doormaakt en spontaan zou hebben geklaard, zou ik dit dan in deze uitslag kunnen zien? Of zegt de uitslag van dit bloedonderzoek niets over het verleden en laat deze uitslag slechts zien dat ik op dit moment geen Hepatitis C heb?
Bloedwaardentest  - uitslag anti-hcv positief of negatief
14-04-2017 15:50:50
Als de uitslag negatief is is hij goed en zijn dan geen antistoffen gevonden.
Als de uitslag positief is is het niet goed. Om te bepalen of het om een doorgemaakte of een actieve infectie gaat is verder onderzoek nodig.

Als er antilichamen voor het hepatitis C-virus worden gevonden in uw bloed, betekent dit dat u op een bepaald moment bent blootgesteld aan het virus. Het kan acht weken of langer duren voordat de antilichamen aantoonbaar zijn. Als u dus mogelijk onlangs bent geïnfecteerd en de antilichaamtest is negatief, dan zal de test na een halfjaar moeten worden herhaald.
Indien er antilichamen tegen het virus zijn aangetoond betekent dit niet altijd dat het virus nog steeds aanwezig is. Om te bepalen of het virus nog steeds aanwezig is, zal dan een andere (duurdere) test moeten worden uitgevoerd. Die test kan aantonen of één van de bouwstenen van het virus in het bloed aanwezig is. Indien die test ook positief is, is vastgesteld dat u hepatitis C heeft.
Johnny  - bloed waarden
14-04-2017 14:55:09
wat zijn nu precies de bloed waarden van de test als je virus vrij bent of hebt.