headerlogogrootbejpg

FSH overgang

FSH overgang
25.00
InStock
Aantal

De test wordt gebruikt voor onderzoek bij vruchtbaarheidsproblemen, bij te vroege of te late ontwikkeling van de puberteit, als hulp bij het vaststellen van de menopauze en bij het vaststellen van bepaalde tumoren.

FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) wordt gemaakt in de hypofyse (in de hersenen) en zorgt bij vrouwen voor de uitrijping van eicellen door de productie van estradiol te stimuleren. Zodra er voldoende estradiol wordt geproduceerd ziet de hypofyse dat en daalt de FSH productie weer. Een hoog FSH duidt op een lage estradiol productie omdat er geen eicellen (meer) uitrijpen. Bij de man is FSH nodig voor een goede zaadceluitrijping.

Afhankelijk van in welke fase u zit, dient de uitslag geïnterpreteerd te worden. Als de uitslag tussen de waarden zoals aangegeven in de fase waarin het bloed afgenomen is zit, is de uitslag goed.
Dit zijn de referentiewaarden voor vrouwen en van de door ons laboratorium gehanteerde testmethode;

  • folliculair 3.0 - 8.1 IU/L (folliculaire fase, voor de eisprong)
  • midcyclisch 2.5 - 16.7 IU/L (ovulatie fase)
  • luteaal 1.4 - 5.5 IU/L (luteale fase, na de eisprong)
  • post-menopausaal 26.7 - 133.4 IU/L (na de menopauze)

Voor vrouwen met kinderwens kunnen het beste FSH en oestradiol bepalen (vroegdiagnostiek overgang). Bij een FSH 20 IE/l en een oestradiol 100 pmol/l is het waarschijnlijk dat de overgang is ingetreden.

Pil gebruik onderdrukt FSH en LH. Voor een goede beoordeling van FSH bij vraagstelling menopauze en pilgebruik een maand stoppen. Bij anorexia geeft FSH ook lagere waarden, maar is meestal niet helemaal onderdrukt. Ook hierbij, voor een goede beoordeling, pilgebruik een maand stoppen.

Let op: Uitslagen van LH en FSH zijn alleen te interpreteren, indien er duidelijkheid bestaat omtrent de exacte fase in de menstruele cyclus in relatie tot de afname van bloed.

Voor de meest betrouwbare meting om de fase van de overgang te meten kun je ook AMH meten.


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

LH€ 25.00


Schrijf een reactie

Bloedwaardentest  - levertjid FSH
27-03-2015 12:39:09
U ontvangt de uitslag binnen een of twee dagen na ontvangst van het bloed bij ons op het lab per e-mail.
schmidt  - bloedonderzoek overgang
26-03-2015 22:24:50
als bloedonderzoek overgang is afgenomen, na hoeveel tijd is de uitslag dan bekend
Akpinar  - eicelvoorraad
26-11-2014 18:01:22
wil graag eicelvoorraad laten meten
Kan dat