headerlogogrootbejpg

Foliumzuur Intracellulair

Foliumzuur Intracellulair
39.00
InStock
Aantal

Foliumzuur Intracellulair (FOLSER EDTA bloed) foliumzuur in Erythrocyten (RBC-Folat)

Als foliumwaarde erocytair aangevraagd wordt, wordt automatisch ook het hematocriet meebepaald om de uitslag in perspectief te stellen van het aantal erytrocyten.

Onderstaande ziekten leiden tot een verlaagd foliumzuurniveau. Het foliumzuur van de erytrocyten is minder afhankelijk van schommelingen door het dieet. Het is gevoeliger dan de serumbepaling.

Wanneer deze test doen?

  • Bij bloedarmoede door chronische ziekte of infectie, beenmergaandoeningen, waaronder sikkelcelziekte of thalassemie, ondervoeding, Malabsorptiesyndroom (coeliakie, spruw), na verwijdering van gedeelten van de darm.
  • Bij langdurige medicatie met fenytïne. Fenytïne brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen en het hart tot rust, wordt gebruikt bij epilepsie en bij hartritmestoornissen. fenobarbital (antiepileptica) en daraprim: Pyrimethamine doodt bepaalde soorten parasieten en bacteriën. Wordt gebruikt bij infectie door de toxoplasmose-parasiet, bij longontsteking door de pneumocystis-bacterie. Ook uit voorzorg bij mensen met een verminderde afweer. Langdurige inname van sulfonamide, Mulitpara.
  • Bij systemische hematologische aandoeningen Verhoogde aanmaak van rode bloedcellen (chronische hemolyse), dialysepatiënten Psoriasis, exfoliatieve dermatitis.
  • Bij bewezen vitamine C-tekort.
  • Bij Hyperhomocysteïnemie, een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte. Met stofwisseling wordt het omzetten en verwerken van stoffen in ons lichaam bedoeld. Dat is nodig voor de opbouw van weefsels, zoals spieren botten en organen en voor het vrijmaken van energie. De stofwisseling vindt plaats in alle cellen van ons lichaam, waar enzymen hun werk doen. Als er iets mis is met een enzym, is de stofwisseling verstoord. Een bepaalde stof kan niet meer worden omgezet en hoopt zich op in de cel. Als dit tot klachten leidt, noemen we het een stofwisselingsziekte.
  • Bij Vitamine B12-tekort


Referentiewaarden: 180-590 ng/ml of tussen de 1186 - 2847 nmol/l

Foliumzuur is noodzakelijk voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsels. De stoffen worden niet aangemaakt door het lichaam zelf en moeten worden opgenomen via de voeding.

Zowel foliumzuur is vooral aanwezig in dierlijke producten zoals (rood) vlees, vis, gevogelte, melk en eieren en in graanproducten zoals brood en cornflakes. Foliumzuur bevindt zich bovendien in bladgroenten, citrusvruchten, bonen en peulvruchten.

Vooral bij de aanmaak van rode bloedcellen is voldoende vitamine B12 en foliumzuur noodzakelijk. Foliumzuur speelt een grote rol bij de celdeling en is dan ook van groot belang tijdens de zwangerschap in verband met het groeien van de foetus.

Een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 kan worden veroorzaakt door: verminderde opname uit voedsel, doordat iemand te weinig producten eet die vitamine B12 of foliumzuur bevatten, of doordat de darmen het vitamine B12 en foliumzuur niet goed kunnen opnemen. een toegenomen uitscheiding via de nieren van vitamine B12 of foliumzuur. Dit kan veroorzaakt worden door sommige geneesmiddelen of door overmatig alcoholgebruik. toegenomen behoefte van vitamine B12 of foliumzuur zoals tijdens zwangerschap. In die situatie is voor de groei van de foetus extra vitamine B12 en foliumzuur nodig.

Voor mensen met een MTHFR gen mutatie kan foliumzuur juist gevaarlijk zijn. Het kan dan niet worden afgebroken en gaan stapelen. 

 


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ookSchrijf een reactie