headerlogogrootbejpg

Cholesterol pakket vetprofiel Chol totaal, HDL, LDL, Triglyceriden

Cholesterol pakket  vetprofiel Chol totaal, HDL, LDL, Triglyceriden
25.00
InStock
Aantal

In dit pakket:

  • Cholesterol - Grootste veroorzaker hart- en vaatziekte
  • Splitsing in HDL en LDL-cholesterol - Cholesterol bestaat uit goed (HDL) en slecht cholesterol (LDL)
  • Trygliceriden - Opgenomen vet gehalte
     

Cholesterol speelt in het lichaam een belangrijke rol bij de opbouw van weefsels en organen en bij de aanmaak van bepaalde hormonen en galzuren. Een klein deel van alle cholesterol bevindt zich in het bloed in de vorm van vetdeeltjes, zogeheten lipoproteïnen. De gewenste hoeveelheid cholesterol is 5,0 mmol/l of lager. Hierbij is het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogd. Bij een cholesterol tussen 5 mmol/l en 6,5 mmol/l is het risico op hart- en vaatziekten licht verhoogd. Een cholesterol boven 6,5 mmol/l verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Op basis van een lipidenprofiel en andere tests kan de oorzaak van het hoge cholesterol verder worden onderzocht.

LDL cholesterol

In de lever wordt cholesterol gevormd. 70-80% van het LDL wordt opgenomen in de lever, bijnieren en de gonaden (testes en ovaria). Het LDL dat in de bloedbaan blijft, wordt uiteindelijk opgenomen door cellen die kunnen zorgen voor vervetting van de vaatwand. LDL-cholesterol wordt ook wel slecht cholesterol genoemd, omdat teveel LDL het risico op een hartinfarct verhoogt. Bij de meeste laboratoria wordt LDL berekend door Triglyceriden en Cholosterol, maar bij ons wordt het LDL ook apart gemeten.

HDL Cholesterol

HDL zorgt voor transport van "overtollig" cholesterol vanuit cellen terug naar de lever (reversed cholesterol transport). HDL wordt gevormd in de lever, waarna het in de bloedcirculatie terecht komt en vanuit de cellen cholesterol opneemt. Cholesterol wordt in de lever uit het HDL verwijderd. In de lever kan cholesterol met de gal het lichaam uit verwijderd worden. HDL wordt ook wel goed cholesterol genoemd, omdat een verhoogde concentratie HDL geassocieerd is met een verlaging van de incidentie van hart- en vaatziekten. De rol van HDL is complexer, het speelt ook een rol bijontstekingen, infecties en nog meer processen.

Cholesterol ratio

In het algemeen kan men de 3-4-5-regel onthouden. Het LDL-cholesterol lager dan 3, de cholesterolratio lager dan 4 (deel de uitslag totaal cholesterol door de uitslag HDL) en totaal cholesterol lager dan 5.

Triglyceriden

De test meet de hoeveelheid triglyceriden in bloed. Triglyceriden vormen de vetvoorraad in het lichaam en zijn meestal opgeslagen in vetweefsel.

Een deel van de triglyceriden circuleert in het bloed om de spieren van brandstof te voorzien. Na een maaltijd bevat bloed meer triglyceriden, omdat ze dan worden getransporteerd van de darm (voedselopname) naar het vetweefsel (vetopslag). De bepaling van triglyceriden mag daarom alleen worden uitgevoerd als niet kort tevoren een maaltijd is genuttigd.
 


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Apolipoproteïne B€ 29.00
Lipoproteïne (a)€ 35.00


Schrijf een reactie

Bloedwaardentest  - kunnen jullie ook een LDL-p test uitvoeren.
27-02-2018 10:49:51
Beste Menno,

Bij deze test wordt het directe LDL gemeten (vaak wordt LDL alleen gerapporteerd als een berekening uit cholesterol en triglyceriden). Daarnaast kunnen ook Apolipoproteïne A1, Apolipoproteïne B en lipoproteïne (a) gemeten worden.
Menno  - LDL-p test
26-02-2018 20:21:36
Hallo,

Kunnen jullie ook een zogenaamde LDL-p test (laten) uitvoeren?

Vriendelijke groet,
Menno