headerlogogrootbejpg

Anti-CCP reumatest artritis ACTIE

Anti-CCP reumatest artritis
Anti-CCP reumatest artritis
39.00
InStock
Aantal

De anti-CCP-test (CCP-al.) wordt gebruikt als hulpmiddel om de diagnose reumatïde artritis te stellen. De anti-CCP-test is met name nuttig om de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. 

Mensen die niet lijden aan reumatoïde artritis hebben geen antistoffen tegen CCP in het bloed.
Reumatoïde artritis (RA) is een ontstekingsproces. Gedurende dit proces wordt de structuur van eiwitten veranderd doordat citrulline aan het eiwit wordt gekoppeld. Het immuunsysteem van het lichaam maakt antistoffen tegen lichaamseigen eiwitten die veel citrulline bevatten. Deze antistoffen noemen we anti-CCP antistoffen. Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen (of antilichamen) aan om ongewenste ziekteverwekkers onschadelijk te maken. In dit geval leiden deze antistoffen echter tot een ziektebeeld.
De test bepaalt of en in welke mate er antistoffen tegen het eiwit CCP (cyclische citrulline peptide) in het bloed aanwezig zijn.

Niet verhoogd

Als de uitslag negatief is, bevat het bloed van de patiënt geen antistoffen tegen CCP. Het kan zijn dat de patiënt toch reumatoïde artritis heeft. In dat geval laat een dokter nog wel eens een klassieke reumafactortest uitvoeren. De reumafactortest (RF) is veel minder specifiek voor reumatoïde artritis, maar bij een klein aantal reumapatiënten zijn er geen anti-CCP antistoffen aantoonbaar in het bloed en de is de RF positief.

Verhoogd

Als in het bloed antistoffen tegen CCP worden aangetoond, betekent dit in bijna alle gevallen dat de patiënt reumatoïde artritis heeft of zal gaan ontwikkelen. De antistoffen kunnen al enige jaren aantoonbaar zijn voordat er reumatische klachten ontstaan.

Soms zijn de klachten nog niet erg duidelijk en kan een anti-CCP-test extra informatie geven om op die manier in een vroeg stadium met een gerichte behandeling te kunnen beginnen. In combinatie met deze test is de bepaling van reumafactor (RF) ook belangrijk voor het stellen van de diagnose.


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Reumafactor€ 59.00


Schrijf een reactie