headerlogogrootbejpg

Amylase en Lipase (in bloed) alvleesklier

Amylase en Lipase (in bloed) alvleesklier
9.90
InStock
Aantal

Bij deze test worden twee parameters gemeten: amylase en lipase

Amylase in Bloed

Om vast te stellen of iemand een alvleesklierontsteking (pancreatitis) heeft of een andere aandoening van de alvleesklier.

Deze test meet de enzymactiviteit van amylase in bloed. Amylase is één van de vele enzymen die gemaakt worden door de alvleesklier (pancreas). Alvleesklierenzymen zijn eiwitten die zorgen voor vertering van vetten, eiwitten en suikers. Amylase helpt suikers uit het voedsel te verteren. Amylase wordt niet alleen door de alvleesklier gemaakt maar ook door de speekselklieren.

Lipase in Bloed

Om vast te stellen of een patiënt een alvleesklierziekte (ziekte van de pancreas) heeft.

Deze test meet de hoeveelheid lipase in het bloed. Lipase wordt door de alvleesklier (pancreas) gemaakt en wordt via de alvleesklierbuis naar de twaalfvingerige darm vervoerd. Lipase is een enzym. Een enzym is een eiwit dat een bepaalde stof kan omzetten in een andere stof. In de darm helpt lipase bij de omzetting van vet uit het voedsel, zodat de opname makkelijker wordt. Lipase komt normaal in kleine hoeveelheden voor in het bloed. Wanneer de alvleesklier beschadigd is of de alvleesklierbuis verstopt is, zal de hoeveelheid lipase in het bloed toenemen.
De lipasetest wordt ook gebruikt bij het vaststellen en volgen van andere ziekten zoals:

  • cystic fibrose (taaislijmziekte)
  • coeliakie (overgevoeligheid voor gluten)
  • De ziekte van Crohn (ontsteking(en) in de darm)

Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

De Vleesschauwer Etienne  - mijn lipase is 15
16-05-2024 18:52:46
is de laatste 6 maanden fel gedaald
T.Boogaard  - Amylase
19-05-2019 16:07:02
Na bloedonderzoek viel het mijn osteopaat op dat ik man van 58jr.een Amylase had van 27,volgens hem te laag.
Blijkt dat uit eerdere onderzoeken dat ik al jaren rond deze waarde zit,volgens huisarts niks aan de hand.
Maar is dit echt niet te laag?
Katja  - Lipase
26-04-2019 11:39:20
Uit het ontlasting onderzoek kwam pancreaselasatase beneden de 100 uit. Ik slik al geruime tijd lipase amylase en protease. Nu wil ik de lipase amylase test doen, moet ik dan even stoppen met het slikken van de enzymen?
Veronique   - Lipase
20-11-2018 14:32:18
Beste,
Mijn lipase staat 96 U/L, is dat alarmerend !
Zijn er verdere onderzoeken nodig ?
Dank bij voorbaat
Samia  - Amylas te hoog
16-11-2017 10:37:09
Beste ,bij bloedonderzoek is er vastgesteld dat amylas veel te hoog is in mijn bloed,wat kan ik doen om die te verlagen ? Dank u .
apkdokter  - Alvleesklier en ontlastingproblemen
05-10-2017 12:32:17
Beste meneer of mevrouw van der Heide,
Wij hebben een uitgebreide screening om te onderzoeken of uw maag-darmkanaal en de spijsvertering gezond is. Deze heet Gezondheidsscreening Darm RP. Met dit ontlasting onderzoek wordt inzicht verkregen in de algehele gezondheidstoestand van de darmen. Hierin wordt ook de werking van de alvleesklier onderzocht.

U kunt ook alleen een onderdeel van deze test doen, nl. de Pancreaselastase Alvleesklier uit faces. Als u nog niet precies weet waar het probleem zit is de eerste complete screening aan te raden. Als u haast zeker weet dat het alleen om de alvleesklier gaat zou het onderdeel pancreas elastase van de screening voldoende kunnen zijn.
E VAN DER HEIDE  - Alvleesklier
04-10-2017 17:22:50
Hallo ik zou graag willen weten of u mij kunt vertellen of mijn alvleesklier in orde is of niet.
Ik loop al sinds oktober 2016 bij de MDL arts en nu sinds september is er verandering in bloed waardes zoals te weinig bloedcellen te lage calcium te weinig b6 ontlasting te dun .
Ik hen sinds april 2015 last van diaree last van buikpijn midden in regelmatig koorts een paar dagen na iedere maaltijd word de pijn erger urine is in het beging net cola het eerste half jaar ,dan ook last van mijn rug door naar schouders .ze komen er niet uit ..ik kan niets meer doen lig steeds krom van de pijn ..kan nergens meer heen want als ik heb gegeten heb ik ontzettende pijn en diaree..
Hoop dat ik van jullie iets horen.